Образ Лондона в викторианском и неовикторианском романе - Скороходько, Ю.С. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Данная статья посвящена сопоставлению роли Лондона, а также способов его изображения в викторианском и неовикторианском романе. Неовикторианский роман впитал в себя основные черты викторианского романа. Одной из характерных черт викторианства, выраженной в неовикторианской литературе, стала урбанизация. В неовикторианском романе наследуются традиции Диккенса-урбаниста. В неовикторианском романе Лондон воздействует на развитие сюжета, поступки и характеры персонажей, вводится в число героев романов. Стаття присвячена порівнянню ролі Лондона, а також способів його зображення у вікторіанському та неовікторіанському романі. Неовікторіанській роман увібрав у себе основні риси вікторіанського роману. Однією з характерних рис вікторіанства, виявленою у неовікторіанській літературі, є урбанізація. У неовікторіанському романі успадковуються традиції Діккенса-урбаніста. У неовікторіанському романі Лондон впливає на розвиток сюжету, вчинки та характери персонажів, він є героєм романів. The article deals with Victorian London ways of representation in Victorian and neo-Victorian novel. Neo-Victorian novel have taken in the main characteristics of Victorian novel. One of the Victorianism characteristic that neo-Victorianism shows is urbanism. Neo-Victorian novel follows the traditions of Charles Dickens as an urbanist. London affects plot as well as conduct and nature of a character in neo-Victorian novel. London becomes a character itself in neo-Victorian literature.