Образ Данцига в романе Г. Грасса “Жестяной барабан” - Моргачёва, А.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті йдеться про відображення міста у романі Гюнтера Грасса «Бляшаний барабан». Авторка статті намагається визначити головні складові образу міста та проаналізувати їх значення для створення цього образу. У статті показані особливості ландшафту міста, зв’язок міста з історичними подіями, а також взаємозв’язок міста з власними мешканцями. Аналізуються мотив подорожі, ефект відчуження, інтертекстуальні зв’язки, розподіл простору міста по вертикалі та горизонталі. Статья посвящена вопросу изображения города в романе Гюнтера Грасса «Жестяной барабан». Автор статьи пытается определить главные составляющие образа города и проанализировать их значение для создания этого образа. В статье показаны особенности ландшафта города, связь города с историческими событиями, а также взаимосвязь города с собственными жителями. Анализируются мотив путешествия, эффект отчуждения, интертекстуальные связи, разделение пространства города по вертикали и горизонтали. The main concern of the article is the creation of the city image in the novel “The Tin Drum” by Guenter Grass. The author of the article is trying to point out the main components which form the city image as well as analyze their meaning for the creation of this image. The article shows the peculiarities of the city landscape, the link between the city and historical events as well as the mutual link between the city and its inhabitants. The author deals with the motive of travelling, the estrangement effect, intertextual connections, with the vertical and horizontal dividing of the city of Danzig.