Аксіологічні характеристики хронотопу англійської провінції у творчості Дж. Остен та Дж. Еліот - Кравченко, Я.П. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
В статті встановлюються ціннісні характеристики хронотопу англійської провінції в романах Дж. Остен та Дж. Еліот. Дослідження простору провінції як ментально-географічного і духовного феномену дозволяє окреслити типи цінностей (ідилічні, героїчні, романтичні) та варіанти їх співвідношення (піднесений, трагічний, комічний), а також дійти висновку стосовно значення аксіологічних трансформацій в художньому світі письменниць. В статье устанавливаются ценностные характеристики хронотопа английской провинции в романах Дж. Остен и Дж. Элиот. Исследование пространства провинции в качестве ментально-географического и духовно-нравственного феномена позволяет выделить типы ценностей (идиллические, героические, романтические) и различные варианты их соотношения (возвышенный, трагический, комический), а также сделать вывод о значении аксиологических трансформаций в художественном мире писательниц. In the article the value descriptions of the chronotop of English province are defined in the novels of J.Austen and G.Eliot. Research of space of province as the mentally-geographical and spiritually-moral phenomenon allows to select the types of values (idyllic, heroic, romantic) and different variants of their correlation (elevated, tragic, comic), and also to make conclusion about the meaning of acciological transformations in the artistic world of authoresses.