Позднекатакомбный курган с финальными признаками погребального обряда в урочище Высокий Лес на реке Айдар - Санжаров, С.Н. (Матеріали та дослідження з археології Східної України, 2013)
Публикуются и анализируются курганные погребения эпохи бронзы. Особый интерес вызывает погребение 8, иллюстрирующее процесс возникновения финальнокатакомбных (ранних многоваликовых) традиций на позднем этапе катакомбной культуры левобережья Северского Донца. У науковий обіг вводяться поховання бронзового віку, отримані при дослідженні кургану на р. Айдар (ліва притока Сіверського Дінця). На прикладі поховання 8 пізнього етапу катакомбної культури автор виводить ряд ознак поховального обряду, які стануть домінуючими на фінальному етапі катакомбної культури (чи раннього етапу культури багатоваликової кераміки). The scientific data which have been received while investigating of the barrow on the river Aidar (the left tributary of the Seversky Donets river) with the burial interments of the Bronze Age are proposed in the article. Taking as the example the burial interment № 8 of the Late Stage of the Catacomb Culture the author determines a number of features which will dominate on the Final Stage of the Catacomb Culture (or the Early Stage of the Mnogovalikovaya Ceramic Culture).