Исследование курганов у пос. Шкляр на Северском Донце - Черных, Е.А.; Санжаров, С.Н.; Рындыч, А.С.; Дубровский, П.С. (Матеріали та дослідження з археології Східної України, 2013)
В научный оборот вводятся материалы эпохи бронзы, полученные при охранных раскопках двух курганов у пос. Шкляр (в северо-восточной части г. Лисичанска) на Северском Донце. Предлагается культурно-хронологическая характеристика курганных захоронений и их стратиграфическая позиция. У статті публікуються курганні поховання з могильника біля сел. Шкляр на Сіверському Дінці, що належить до пізнього етапу катакомбної культури, раннього (фінальнокатакомбного) і пізнього етапів культури багатоваликової кераміки та зрубної культури. Особливий інтерес викликає група пізньокатакомбних поховань, в яких померлі розміщені в сильно скорченому стані і кистями рук біля обличчя. На думку авторів, вони характеризують процес культурної трансформації на фінальному етапі катакомбної еволюції. The article is devoted to the burial mounds found at the burial interment near Shkliar settlement on the Seversky Donets river which refer to the Late Stage of the Catacomb Culture (the Early Stage of the Final Catacomb) and the Late Stage of the Mnogovalikovaya Ceramic Culture and the Srubnaya Culture. The group of the Late Catacomb graves arouses a special interest. The skeletons lying there bent very much with their hands near their faces. According to the authors opinion all these facts characterize the process of cultural transformation on the Final Stage of the Catacomb evolution.