Образ міста в романі Ш. Бронте “Віллет” - Назаренко, Н.І.; Ільчишина, С. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Автори статті здійснюють аналіз образу міста в романі відомої англійської письменниці ХІХ століття Ш.Бронте «Віллет». В ході дослідження висвітлюються такі актуальні питання, як урбаністична тема в літературі ХІХ століття, місто як соціокультурний простір і сукупність міських топосів. У статті наголошено, що художній образ міста (Брюсселю) створюється на основі перцепції головної героїні роману – англійки Люсі Сноу. Авторы статьи совершают анализ образа города в романе известной английской писательницы ХІХ века Ш.Бронте «Виллет» («Городок»). В ходе исследования освещаются такие актуальные понятия, как урбанистическая тема в литературе ХІХ века, город как социокультурное пространство и совокупность городских топосов. В статье подчеркивается, что художественный образ города (Брюсселя) создается на основе перцепции главной героини романа – англичанки Люси Сноу. The authors of the article make the analysis of the image of the city, which was created in the novel of the famous English writer of the XIXth century Ch.Brontё “Villette”. In the process of analysis the following questions are discussed: urban theme in the XIXth century literature, city as a sociocultural space and combination of city topics. It is accentuated that the artistic image of the city (Brussels) is created on the basis of perception of the main heroine – Lucy Snow.