Місто як простір самотності: ґендерний вимір - Журавська, О.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Розглянуто проблему вияву ґендерної специфіки вибудовування простору постмодерного твору. Визначено сучасні підходи до визначення теоретичної проблеми «жіночої літератури». Проаналізовано особливості художньої реалізації феномену самотності в сучасному урбаністичному просторі. Стверджується формування в сучасній українській урбаністичні літературі героя нового типу, осмислення специфіки якого має здійснюватися з позицій ґендерного дослідження. Рассмотрена проблема проявления гендерной специфики выстраивания пространства постмодерного произведения. Определены современные подходы к формулируванию понятия и исследованию теоретической проблемы «женской литературы» как эстетического феномена. Проанализированы особенности художественной реализации феномена одиночества в современном урбанистическом пространстве. Утверждается формирование в современной украинской урбанистической литературе героя нового типа, осмысление специфики которого должно осуществляться в русле гендерных исследований. The problem of display of gendern specific of lining up space of postmodern work are observed. Modern going near determination and expedience of research of theoretical problem of «womanish literature» are defined. The features of artistic realization of the phenomenon of loneliness in modern urbanism space are analysed. The main attention is paid to the forming the hero of new type in modern Ukrainian urbanism literature.