Урбаністичний спосіб життя: трагічні мотиви в сучасній новелістиці (на матеріалах малої жіночої прози кін. ХХ – поч. ХХІ століть) - Нікітіна, Н. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті автор досліджує урбаністичний спосіб життя та його вплив на сучасну людину, виокремлюючи трагічні мотиви малої жіночої прози кін. ХХ – поч.. ХХІ ст.. У роботі репрезентуються мотиви, висвітлюються ідеї та образи, що розкривають логіку світоглядно-художніх парадигм у творчості українських письменниць. В статье автор исследует урбанистический способ жизни и его влияние на современного человека, выделяя трагические мотивы в малой женской прозе кон. XX- нач.XXI вв. В работе представлены мотивы, выделены идеи и образы, которые раскрывают логику мировозренческо-художественных парадигм в творчестве украинских писательниц. In this article the author explores the urbanistic way of life and its influence on a modern human, separating the tragic motives in the women’s prose of the end of XX and beginning of XXI century. There are motives, ideas and characters represented in this work, which disclose the sense of ideologically-artistic paradigms in the creation of the Ukrainian writers.