Міжнародна наукова конференція “Сміхова культура середньовічної і ранньомодерної України” - Архиєпископ Ісіченко, І. (Слово і Час, 2019)
19 – 20 жовтня 2019 р. у Свято-Дмитрівському катехитично-пастирському
центрі Харкова пройшла міжнародна наукова конференція “Сміхова культура
середньовічної і ранньомодерної України”. Її проведення було присвячене
400-річчю вистави в Кам'янці-Струмиловій (нині Кам'янка-Бузька, районний
центр на Львівщині) драми Якуба Ґаватовича “Трагедія або Образ смерти
Іоана Хрестителя”, між діями якої 24 червня 1619 р. було показано перші
видані друком українські інтермедії. Їх умовно називають “Продаж кота в
мішку” (або “Стецько і Климко”) і “Найкращий сон” (або “Прокіп, Грицько і
Денис”). Співорганізаторами конференції виступили Інститут літератури
імені Т. Г. Шевченка НАН України, Колеґія Патріярха Мстислава та кафедра
історії української літератури Харківського національного університету імені
В. Н. Каразіна.