Силата на човека е в коренитему - Буц, М.Ф. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Българите в Украина са национално малцинство и съставна част от българския народ. По време на турско робство те са принудени да напуснат бащините си домове в България. Но всеки човек трябва да знае своите корени. Във връзка с това основните цели на предложения нестандартен урок са такива: - необходимо е да се помогне на децата да научат защо, кога и как техните предци напускат България; - да си направят родословно дърво; - да научат повече за история на своите деди. В наше време семейните връзки станаха по – слаби, затова има нужда младото поколение да бъде възпитавано в чувство на обич и уважение към по – възрастните хора, затова, мислим , този урок е актуален. Болгари в Україні – національна меншість і складова частина українського народу. Підчас турецького рабства вони були вимушені покинути свої домівки в Болгарії. Але кожна людина мусить знати свої корені. В зв’язку з цим цілі запропонованого нестандартного уроку такі: - допомогти дітям дослідити, звідки, коли і чому їх пращури переселились в Таврію; - скласти своє родовідне дерево; - дізнатися якомога більше про своїх дідів – прадідів. В наш час, коли дещо слабшими стали сімейні узи, цей урок є актуальним тому, що є необхідність у вихованні поважного ставлення до батьків та старшого покоління в цілому. Болгары в Украине – национальное меньшинство и составная часть украинского народа. Во время турецкого рабства они вынуждены были покинуть родные места в Болгарии. Но каждый человек должен знать свои корни. Это придает ему силы и уверенность в себе. В связи с этим основные цели предложенного нестандартного урока таковы: - помочь детям проследить, откуда, когда и почему болгары переселились в Таврию; - составить свое родословное дерево; - узнать как можно больше о своих дедах – прадедах. В наше время, когда несколько ослаблены семейные узы, есть острая необходимость в воспитании уважительного отношения к родителям и к старшему поколению в целом. Это делает урок актуальным.