Лазар Баранович про воскресіння Лазаря: інтерпретація біблійного матеріалу чи штрихи до образу автора - Матушек, О.Ю. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У цій статті розглядається тлумачення євангельської історії про Воскресіння Лазаря у проповідях архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського другої половини XVII століття Лазаря Барановича. Тут також вивчаються засоби створення образу автора у проповідях, зокрема формули самоприниження та міфологізація. В этой статье изучается интерпретация евангельской истории о Воскресении Лазаря в проповедях архиепископа Черниговского и Новгород-Северского второй половины XVII века Лазаря Барановича. Тут также рассматриваются способы построения образа автора в проповедях (формулы самоуничижения и мифологизация). The article considers the peculiarities of interpretation of the Gospel story about Lazar’s rising from the death in the sermons of Chernigiv archbishop Lazar Baranovych of the second half of the XVIIth century. This article shows also the means of creating of the image of the author in the sermons by using Gospel story about Lazar and formulas of self-humilitation.