“Государев Яр” – новый памятник X-XI вв. в среднем течении Северского Донца (предварительная публикация) - Давыденко, В.В.; Гриб, В.К. (Археологический альманах, 2011)
В статье публикуются материалы нового памятника, расположенного в средней части Подонцовья. По данным первичного исследования он состоит из неукрепленного поселения и, возможно, погребально-поминального комплекса и датируется X-XI вв. У 2007 р. у лісовому масиві національного природного парку “Святі Гори”, розташованого на території Слов’янського району Донецької області за 2 км на захід від хут. Пасіка Ізюмського району Харківської області було знайдено нову археологічну пам’ятку середньовічного часу. Під час первинного дослідження пам’ятки вдалося встановити, що вона складається з неукріпленого поселення і, можливо, особливого поховально-поминального комплексу. Археологічний матеріал пам’ятки є характерним для багатьох комплексів останнього етапу існування салтово-маяцької культури, а також зустрічається у матеріалах давньоруського часу. Тип пам’ятки, етнічна і хронологічна атрибуція ще до кінця не зрозумілі у зв’язку з його частковим дослідженням. Проте є підстави вважати, що знайдена пам’ятка могла бутувати у X-XI ст. A new archaeological site of medieval time was discovered in 2007 in woodland of the “Sviatyie Gory” National Natural Park located in Slaviansk region, Donetsk province in 2 km westward from Paseka farm of Izium region, Kharkov province. A preliminary research of the site has revealed that it consists of unfortifi ed settlement and probably special mortuary-commemorational complex. The archaeological fi ndings of the site have numerous analogies in complexes of the last stage of the Saltov-Maiaki culture and among materials of the Old Russian time. The type of the site, its ethnic and chronological attribution is still unclear because its investigation is incomplete. However, it could be assumed that the site could exist in the Xth-XIth centuries.