Постройки археологического комплекса у с.Сидорово (среднее течение Северского Донца) - Кравченко, Э.Е. (Археологический альманах, 2011)
В статье анализируются остатки жилых и хозяйственных построек, выявленных при раскопках археологического комплекса у с.Сидорово в Среднем Подонцовье (VIII-X вв.). Обращается особое внимание на отопительные сооружения. Делается вывод о том, что типологическое разнообразие построек Сидоровского комплекса свидетельствует об использовании его жителями различных строительных традиций, обусловленных сложным этническим составом населения. Під час досліджень найбільшої пам’ятки середньої течії р.Сіверський Донець – археологічного комплексу у с.Сидорове було виявлено багато археологічних комплексів, найбільш яскравими з яких є залишки наземних та заглиблених у грунт будівель житлового та господарського призначення. За деталями конструкції напівземлянки відрізнялися між собою значним різноманіттям. Деякі з котлованів мали великі розміри, досягаючи 36 кв.м. Опалювальні споруди також досить різноманітні: печі-кам’янки, відкриті вогнища, глинобитні печі, тандир. Типологічне різноманіття будівель Сидорівського комплексу свідчить про те, що його мешканцями використовувалися різні будівельні традиції, що в свою чергу було зумовлене багатоетнічним складом населення цієї пам’ятки. Seversky Donets River, many archaeological sites has been studied, including the remains of dwellings and outbuildings. Both surface and depth in the ground structures were present on the monument. Some of the 24 pits have large size, reaching up to 36 square meters. In terms of building design buildings have huge diversity. Heating facilities have large diversity as well: furnace heaters, fireplaces, clay oven, and tandoor. Typological variety of buildings Sidorovsky complex demonstrates the use of various building traditions by their residents, the resulting complex ethnic composition of this monument.