Мотив граалю як ідеологічний чинник у фентезійній Артуріані ХХ століття - Подосельнік, Ю.О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті досліджено еволюцію традиційного мотиву Граалю в аспекті авторської інтерпретації, на матеріалі циклів фентезійних романів С.Лохеда, М.Ц.Бредлі та Г.Дж.Кея розглянуто особливості імплантації зазначеного мотиву у фантастичний текст та реалізацію його субмотивів і функцій у залежності від авторської ідеології. В статье исследуется эволюция традиционного мотива Грааля в аспекте авторской интерпретации, на материале циклов фэнтезийных романов С.Лохеда, М.Ц.Бредли та Г.Дж.Кея рассмотрены особенности имплантации указанного мотива в фантастический текст и реализацию его субмотивов и функций в зависимости от авторской идеологии. The article offers the analisys of traditional Grail motif in aspect of the author's interpretation; on a base of fantasy cycles by S.Lawhead, M.Z.Bradley and G.G.Key. There are examined specifics of such motif’s implantation into fantastic texts and instantiation of it’s submotifs and functions according to the author’s ideology.