Проблема утворення Тмутараканського князівства у cвітлі русько-хазарських стосунків X ст. - Войтович, Л. (Хазарский альманах, 2007)
У статті розглядається історична доля слов'янського населення Подоння (носіїв боршевськие культури) на тлі російсько-хозарської боротьби за контроль над чорноморсько-каспійських шляхом в X ст. Після розгрому Хазарії князем Святославом Ігоровичем в 965 р. слов'янське населення Подоння в основному переселилося на береги Керченської затоки, де незабаром виникло Тмутараканське князівство. В статье рассматривается историческая судьба славянского населения Подонья (носителей боршевской культуры) на фоне русско-хазарской борьбы за контроль над черноморско-каспийским путем в X в. После разгрома Хазарии князем Святославом Игоревичем в 965 г. славянское население Подонья в основном переселилось на берега Керченского залива, где вскоре возникло Тмутараканское княжество.