Частота хромосомных аберраций и гематологические показатели у прудовика обыкновенного (Lymnaea stagnalis L.) в водоемах Зоны отчуждения Чернобыльской АЭС - Дзюбенко, Е.В.; Гудков, Д.И. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Оцiнено дозовi навантаження, а також частоту хромосомних аберацiй та змiни складу гемолiмфи у черевоногого молюска (Lymnaea stagnalis L.) у водоймах Зони вiдчуження Чорнобильської АЕС у 1998–2007 рр. Потужнiсть поглинутої дози було зареєстровано у дiапазонi 0,3–85,0 мкГр/год. У замкнених водоймах Зони вiдчуження вiдзначено пiдвищену частоту хромосомних аберацiй у тканинах ембрiонiв (до 27%), а також iстотну змiну гематологiчних показникiв у дорослих особин молюскiв у порiвняннi з контрольними водоймами. The radiation dose, as well as the chromosome aberration rate and a change of the hemolymph structure of the gastropod snail (Lymnaea stagnalis L.) in water bodies within the Chernobyl NPP exclusion Zone during 1998–2007, is evaluated. The absorbed dose is registered in range 0.3–85.0 μGy/h. In closed water bodies, the high rate of chromosome aberration in embryo tissues (up to 27%) and essential changes of hematological rates of adult molluscs in comparison with those in control water bodies are determined.