Характеристика змін клітинного циклу залежно від концентрації та часу дії таксолу на клітини раку щитоподібної залози - Пушкарьов, В.М.; Старенький, Д.В.; Саєнко, В.О.; Попадюк, І.Д.; Ковзун, О.І.; Пушкарьов, В.В.; Тронько, М.Д. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчали ефекти таксолу на клiтинний цикл та апоптознi процеси в клiтинах анапластичного раку щитоподiбної залози. Показано, що таксол змiнює розподiл клiтинної популяцiї по фазах клiтинного циклу. Цей розподiл залежить вiд концентрацiї таксолу. Низькi концентрацiї сполуки викликають змiни клiтинного циклу, характернi для апоптозу, високi (понад 50 нМ) спричиняють арешт циклу на стадiї G2/M. Iндукцiя таксолом апоптозу починається при концентрацiї сполуки 5 нМ, досягаючи максимуму при 25 нМ. Обговорюється можлива стратегiя лiкування анапластичного раку щитоподiбної залози низькими концентрацiями таксолу. We studied the effects of Taxol on the cell cycle and apoptotic processes in anaplastic thyroid cancer cells. It was shown that Taxol changed the cell population distribution on cell cycle phases. This distribution depends on the Taxol concentration. Low drug concentrations induced cell cycle changes typical of apoptosis, whereas high concentrations (more than 50 nM) caused the cell cycle arrest on G2/M stage. It was demonstrated that Taxol-induced apoptosis started at 5 nM of the drug with a maximum at 25 nM. The possible strategy of the thyroid anaplastic carcinoma treatment with low doses of Taxol is discussed.