Хазария в арабских географических сочинениях XII—XIV вв. - Коновалова, И.Г. (Хазарский альманах, 2009)
Статья посвящена информации о Хазарии в географических сочинениях арабских авторов XII—XIV вв. (ал-Идриси, Ибн Саид ал-Магриби и Абу-л-Фида). Сравнительный анализ материалов по Хазарии в этих трудах позволяет определить комплекс общих данных, переходящих из одной работы в другую. Эти общие факты приводят к сведениям наиболее ранних арабских географов, которые опирались на Птолемеевскую традицию и обращались к элементам оро- и гидрографии региона (в некоторых случаях картографическая основа этой информации также может быть прослежена). Элементы рельефа и - в меньшей степени - гидрографии служат отправной точкой, которая помогла географу упорядочить на карте данные относительно расположения поселений или структурировать пространство тех земель (как правило северных), информация о которых была ограничена или незначительна. Статтю присвячено інформації про Хозарію, що міститься в географічних творах арабських авторів XII—XIV ст. (ал-Ідрісі, Ібн Са'ід ал-Магрібі та Абу-л-Фіда). Порівняльний аналіз матеріалів про Хозарію в цих працях дозволяє визначити комплекс загальних даних, що переходили з однієї роботи в іншу. Ці загальні факти співвідносяться з інформацією найбільш ранніх арабських географів, які керувалися Птолеме'ївською традицією та звертались до елементів оро- і гідрографії регіону (у деяких випадках картографічна основа цієї інформації також може бути простежена). Елементи рельєфу і - у меншому ступені - гідрографії служать відправною, що допомогла географу упорядкувати на карті дані щодо розташування поселень або розподілити простір тих земель (як правило північних), інформація про які виявилися обмеженою або незначною. The paper is dedicated to the information about Khazaria in the geographical treatises of arabic authors of the 12th-14th centuries (al-ldrisi, Ibn Sa'id al-Maghribi and Abu al-Fida). Comparative analysis of the material on Khazaria in these works allowed to mark a complex of general basic data passing on from one work to another. This common data goes back to the information of the most ancient arabic geographers who leaned in their turn on Ptolemaic tradition and applies to the elements of oro- and hydrography of the region (in some cases the cartographical basis of this information can also be traced). The elements of relief and - to the lesser degree - of hydrography serve as a bearing points that helped the geographer to arrange in the map space the data on settlements or to structure the space of those areas (northern as a rule) information on which was limited or insignificant.