Сучасні теорії та концепції промислової політики в західній науковій літературі - Скорік, К. А. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
Питання промислової політики, одне з найбільш дискусійних за час сучасної української економічної історії. Навіть сьогодні ми бачимо наявний брак теоретичного підґрунтя для прийняття рішень щодо проблем промислової політики. Цей огляд був підготовлений з використанням великої кількості наукових статей та книг американських та європейських авторів за останні десять років. Головна мета публікації – подати основні теоретичні концепції щодо промислової політики в сучасній західній науковій літературі, цілі, інструменти та форми втручання уряду. Сьогодні спостерігається поновлення інтересу до теорії промислової політики країн заходу та в Україні зокрема.
У статті розглядається визначення термінів політики та ефективності політики, визначення промислової політики західними авторами, цілі та еволюція концепцій в науковій літературі, основні інструменти. В цьому напрямі також розглядаються визначення горизонтальної та вертикальної політики, та деякі інші підходи, аргументи на користь та проти активних урядових втручань з використанням інструментів промислової політики. В статті розглядаються теорії в роботах західних авторів такі, як нова промислова політика, системна та заснована на знаннях промислова політика, роль інновацій тощо.
Ціллю сьогоднішнього жвавого діалогу щодо проблем по темі промислової політики є покращення конкуренції вітчизняних економік та презентація широкого набору можливих коротко- та довгострокових наслідків. Після детального перегляду наукової літератури, ми можемо прийти до висновку, що процес прийняття рішень щодо промислової політики є високодискусійним питанням в усіх розвинутих країнах. Що підтверджує наявність великої кількості авторів, публікацій та теоретичних надбань в сучасній науковій літературі. Вопрос промышленной политики один из самих дискуссионных за время современной украинской экономической истории. Сегодня мы видим недостаток теоретической основы для принятия решений в сфере промышленной политики. Этот обзор был подготовлен с использованием большого количества научных статей и книг американских и европейских авторов за последние десять лет. Главная цель публикации – представить основные теоретические концепции и понятия по вопросу научного исследования промышленной политики, цели, инструменты и формы участия правительства. Сегодня мы можем наблюдать усиление интереса к вопросам принятия решений по промышленной политике в станах запада и в Украине в том числе.
В статье рассматривается определение терминов политики и еффективности политики, определение промышленной политики западными авторами, цели и еволюция концепций в научной литературе, основные инструменты. Анализируется определение горизонтального и вертикального способа проведения политики, и некоторые другие подходы, аргументы в поддержку и против активного управленческого вмешательства правительства. Изложены некоторые концепции в работах западных авторов, такие как новая промышленная политика, системная и основанная на знаниях промышленная политика, роль инноваций.
Целью сегодняшнего диалога по проблемам промышленной политики является улучшение конкурентной позиции отечественных экономик и представление возможных коротко- и долгосрочных последствий для общества. После детального изучения научной литературы мы можем прийти к выводу, что процесс принятия решений в промышленной политике является высокодискуссионным вопросом во всех развитых странах. Что подтверждается наличием большого количества авторов, публикаций, теоретических наработок в современной научной литературе. The topic of industrial policy is one of the most discussed during Ukrainian modern economic history time and even nowadays we see lack of theoretical bachground for current industrial policy decissions. The chapter was prepared using statements, journal articles, and terms from original publications acourding to the topic review in foreign European and American scientific literature.
The main purpose of the article is to wrap up analytics of theory and evolutional concepts for industrial policy practice and to show the wide variety of definitions for industrial policy, its scope, objectives, instruments, and forms of intervention. Nowadays we see renewed interest to theory of industrial policy in developed countries and in Ukraine as well.
Article information is followed by review terms politics/policy and effectiveness/efficiency, definitions of industrial policy, aims of industrial policy discribed in western scientific literature and core instruments. In this respect, two approaches to industrial policy have been elaborated: sectoral and horizontal, and some other classifications of industrial policy, arguments in favour and against governmental intervensions actively using instruments of industrial policy.
Article in particular reviews theories – new industrial policy, knowledge-based and systemic industrial policy, factor of innovations. An extensive discussion of the consequences of a policy aimed at the improving competitiveness of domestic industry allows for the presentation of a wide range of short- and long-term effects of traditional industrial policy. So that we could come to conclusion that industrial policy-making process is highly discussed in scientific literature by researches from many countries and there is no one vision. Each country could select type and approach to policy that fit it`s tradition and further society goals.