Вміст ліпофусцинових сполук у листках Sium latifolium L. за різних умов водозабезпечення - Бараненко, В.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчено утворення лiпофусцинових сполук, так званих пiгментiв старiння, у листках рослин суходiльного та повiтряно-водного екотипiв Sium latifolium L. на стадiї цвiтiння та плодоношення. Вiдмiчено появу даних сполук у представникiв обох екотипiв вже на стадiї цвiтiння ще за вiдсутностi явних ознак старiння. На стадiї плодоношення мало мiсце подальше накопичення лiпофусцинiв. Рослини суходiльного екотипу, що зростали за умов помiрного дефiциту вологи у грунтi, характеризувалися iстотнiшим утворенням сполук як на стадiї цвiтiння, так i на стадiї плодоношення порiвняно з повiтряно-водними рослинами, що зростали за умов достатнього зволоження грунту. Очевидно, процеси старiння у суходiльних рослин настають ранiше i їх перебiг iнтенсивнiший, нiж у повiтряно-водних, що може бути обумовлено помiрним дефiцитом вологи в грунтi. The content of lipofuscins, the so-called aging pigments, has been studied in leaves of terrestrial and air-watering Sium latifolium L. ecotypes at the stages of flowering and fertility of plants. The lipofuscins were detected at the flowering of plants, but the senescence symptoms were not detected in plants of both ecotypes. More considerable content of lipofuscins took place at the stage of plant fertility. The terrestrial plants grown under temperate water deficit had higher content of lipofuscins on both stages of ontogenesis in comparison with air-watering plants grown under sufficient watering. We conclude that the terrestrial plants are characterized by more intense senescence processes than air-watering plants.