Розвиток підприємництва та його роль у реалізації підходу смарт-спеціалізації в Україні - Швець, Н.В.; Шевцова, Г.З. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті висвітлено тенденції розвитку підприємницького сектору України та досліджено його участь в імплементації підходу смарт-спеціалізації на регіональному рівні з визначенням проблем і шляхів удосконалення процесу підприємницького відкриття.
Проаналізовано сучасний стан, динаміку, чинники і проблеми розвитку підприємництва в Україні. Відзначено нарощування кількісної складової підприємницького потенціалу, збільшення частки прибуткових суб’єктів та зростання обсягів капітальних інвестицій при одночасному зменшенні інтересу з боку іноземних інвесторів до українського бізнесу. На основі аналізу експертних оцінок відомих міжнародних рейтингів акцентовано увагу на низькій інноваційній активності вітчизняного підприємництва та наявності численних вад в управлінні інноваційно-інвестиційними процесами, що унеможливлює покращення позицій України у світовій економіці та стримує інвестиції у підприємницький сектор. Для подолання негативної ситуації, прискорення інноваційного розвитку, структурної модернізації та підвищення конкурентоспроможності регіонів доцільне подальше використання сучасного підходу смарт-спеціалізації.
У роботі досліджено організацію процесу імплементації цієї концепції та його перші результати на прикладі п’яти лідируючих за кількістю активних підприємств територій, а також Донецької і Луганської областей як найбільш проблемних у соціально-політичному та економічному плані регіонів. Проаналізовано склад сформованих робочих груп, смарт-орієнтовані регіональні цілі та обрані секторальні пріоритети. Встановлено відмінності у застосуванні методології смарт-спеціалізації, організації і результатах процесу підприємницького відкриття.
Зроблено висновок про обмежене залучення бізнесу до процесу підприємницького відкриття та визначено причини низької зацікавленості бізнес-спільноти у цьому процесі. Представлено попереднє бачення нового інструменту комунікації основних стейкхолдерів, спрямованого на підвищення ефективності процесу підприємницького відкриття та створення нових напрямів спеціалізації і точок зростання для забезпечення сталого розвитку регіонів. В статье освещены тенденции развития предпринимательского сектора Украины и исследовано его участие в реализации подхода смарт-специализации на региональном уровне с определением проблем и путей совершенствования процесса предпринимательского открытия.
Проанализированы современное состояние, динамика, факторы и проблемы развития предпринимательства в Украине. Отмечено наращивание количественной составляющей предпринимательского потенциала, увеличение доли прибыльных субъектов и рост объемов капитальных инвестиций при одновременном уменьшении интереса со стороны иностранных инвесторов к украинскому бизнесу. На основе анализа экспертных оценок известных международных рейтингов акцентировано внимание на низкой инновационной активности отечественного предпринимательства и наличии многочисленных недостатков в управлении инновационно-инвестиционными процессами, что делает невозможным улучшение позиций Украины в мировой экономике и сдерживает инвестиции в предпринимательский сектор. Для преодоления негативной ситуации, ускорения инновационного развития, структурной модернизации и повышения конкурентоспособности регионов целесообразно дальнейшее использование современного подхода смарт-специализации.
В работе исследованы организация процесса имплементации этой концепции и его первые результаты на примере пяти лидирующих по количеству активных предприятий территорий, а также Донецкой и Луганской областей как наиболее проблемных в социально-политическом и экономическом плане регионов. Проанализированы состав сформированных рабочих групп, смарт-ориентированные региональные цели и выбранные секторальные приоритеты. Установлены различия в применении методологии смарт-специализации, организации и результатах процесса предпринимательского открытия.
Сделан вывод об ограниченном привлечении бизнеса в процесс предпринимательского открытия и определены причины низкой заинтересованности бизнес-сообщества в этом процессе. Представлено предварительное видение нового инструмента коммуникации основных стейкхолдеров, направленного на повышение эффективности процесса предпринимательского открытия и создания новых направлений специализации и точек роста для обеспечения устойчивого развития регионов. The article highlights the development trends of the Ukraine’s business sector and explores its participation in implementation of the smart specialization approach at regional level with the identification of problems and ways to improve the entrepreneurial discovery process.
The current state, dynamics, factors and problems of entrepreneurship development in Ukraine are analyzed. An increase in quantitative component of entrepreneurial potential, share of profitable entities and volume of capital investments, while reducing interest from foreign investors in Ukrainian business, are noted. Based on the analysis of expert assessments of well-known international ratings, we focus on domestic entrepreneurship’s low innovative activity and numerous shortcomings in the management of innovation and investment processes, which make it impossible to improve Ukraine’s position in the global economy and inhibit investment in the business sector. We believe that in order to overcome the negative situation, accelerate innovative development, structural modernization and increase regions’ competitiveness, it is advisable to use the modern smart specialization approach.
The paper investigates organization of the process of implementing this concept and its first results by examining five leading territories in terms of the number of active enterprises, as well as Donetsk and Luhansk regions, as the most problematic regions in the socio-political and economic fields. The formed working groups, smart-oriented regional goals and selected sectoral priorities are analyzed. The differences in the smart specialization methodology application and the entrepreneurial discovery process’ organization and results are established.
The study concludes that involving a business in the entrepreneurial discovery process is insufficient. The reasons for low interest of the business community in this process are identified. A preliminary vision of a new communication tool for key stakeholders aimed at improving the efficiency of the entrepreneurial discovery process and creating new areas of specialization and growth points to ensure regions’ sustainable development is presented.