Підвищення міжнародної конкурентоспроможності Вінницької області в умовах євроінтеграції - Савченко, М.В.; Витяганець, І.М. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У результаті дослідження встановлено, що сучасні економічні процеси такі, як глобалізація, регіоналізація, формування «нової економіки», значно розширюють коло учасників конкурентних відносин та обумовлюють підвищення ролі регіонів окремих держав у системі світового господарства, перетворюючи окремі території на стратегічних гравців світового ринку. На основі аналізу показників соціально-економічного стану Вінницького регіону виокремлено детермінанти його міжнародної конкурентоспроможності. Проаналізовано методичні підходи щодо оцінки конкурентоспроможності регіонів, що дозволило розробити алгоритм оцінки міжнародної конкурентоспроможності регіону. У конкурсній роботі на основі запропонованого методичного підходу проведено оцінку міжнародної конкурентоспроможності Вінницького регіону, зокрема здійснено кластерний аналіз регіонів України на основі розрахунку загального інтегрального індексу міжнародної конкурентоспроможності за 2016-2019 рр. Для підвищення міжнародної конкурентоспроможності Вінницької області розроблено шляхи підвищення її рівня. Доведено, що підвищення результативності інноваційної сфери є одним з ключових пріоритетів підвищення міжнародної конкурентоспроможності регіону. В результате исследования установлено, что современные экономические процессы такие, как глобализация, регионализация, формирование «новой экономики», значительно расширяют круг участников конкурентных отношений и обусловливают повышение роли регионов отдельных государств в системе мирового хозяйства, превращая отдельные территории на стратегических игроков мирового рынка. На основе анализа показателей социально-экономического состояния Винницкого региона выделены детерминанты его международной конкурентоспособности. Проанализированы методические подходы к оценке конкурентоспособности регионов, что позволило разработать алгоритм оценки международной конкурентоспособности региона. В конкурсной работе на основе предложенного методического подхода проведена оценка международной конкурентоспособности Винницкого региона, в частности осуществлено кластерный анализ регионов Украины на основе расчета общего интегрального индекса международной конкурентоспособности за 2016-2019 гг. Для повышения международной конкурентоспособности Винницкой области разработаны пути повышения ее уровня. Доказано, что повышение результативности инновационной сферы является одним из ключевых приоритетов повышение международной конкурентоспособности региона. The study found that modern economic processes such as globalization, regionalization, the formation of a "new economy", significantly expand the range of participants in competitive relations and increase the role of regions of individual states in the world economy, turning individual territories into strategic players in the world market. Based on the analysis of indicators of socio-economic condition of Vinnytsia region, the determinants of its international competitiveness are singled out. Methodological approaches to assessing the competitiveness of regions are analyzed, which allowed to develop an algorithm for assessing the international competitiveness of the region. In the competitive work on the basis of the offered methodical approach the estimation of the international competitiveness of the Vinnytsia region is carried out, in particular the cluster analysis of regions of Ukraine on the basis of calculation of the general integral index of the international competitiveness for 2016-2019 is carried out. It is proved that increasing the efficiency of the innovation sphere is one of the key priorities for increasing the international competitiveness of the region.