Адаптивная реорганизация метаболизма у двустворчатого моллюска Anadara inaequivalvis Bruguiere в условиях экспериментальной аноксии - Андреенко, Т.И.; Солдатов, А.А.; Головина, И.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Показано, що за умов експериментальної аноксiї в зябрах та нозi анадари процеси бiлкового катаболiзму посилюються, що спричиняє зниження вмiсту бiлка, пiдвищення рiвня вiльних амiнокислот i сечовини. Гiдролiзу пiддаються переважно низькомолекулярнi пептиди, про що свiдчить зниження активностi катепсину D на фонi пiдвищення активностi γ-глутамiлтранспептидази. Аноксiя супроводжується посиленням сукцинаттiокiназної та фумаратредуктазної реакцiй, якi контролюються аланiн- та аспартатамiнотрансферазами. Вони запобiгають накопиченню токсичного лактату в тканинах i дозволяють одержувати додатковий ресурс АТФ i ГТФ. Активнiсть лактатдегiдрогенази знижується, а малатдегiдрогенази залишається високою. Метаболiчнi процеси в гепатопанкреасi молюска у вiдсутностi кисню орiєнтованi на продукцiю амiнокислот, а не на їх утилiзацiю. Under experimental anoxia conditions, the processes of protein catabolism intensified in gills and foot of the Black Sea bivalve mollusk Anadara inaequivalvis Bruguiere which resulted in a reduction of the protein content and a rise of free amino acids and urea levels in these tissues. Mainly low-molecular peptides underwent hydrolysis. Decrease in the katepsin D activity and increase in the activity of γ-glutamyl transferase confirmed it. The anoxia was accompanied by the amplification of succinate thiokinase and fumarate reductase reactions controlled by aspartate and alanine transaminases. These enzymes prevent the accumulation of toxic lactate in tissues and allow one to receive an additional ATP and GTP resource. The activity of lactate dehydrogenase reduced, whilst the malate dehydrogenase activity kept high. Metabolic processes in mollusk digestive gland at anoxia involved the production of amino acids, instead of their utilization.