Особливості структури сумішей гідроксило- і карбоніловмісного полімерів - Штомпель, В.І.; Поліщук, Т.А.; Керча, Ю.Ю. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Методами ширококутового розсiювання рентгенiвських променiв i диференцiальної сканувальної калориметрiї дослiджено структура сумiшей полiвiнiловий спирт — полiвiнiлпiролiдон (ПВС — ПВП). Встановлено, що кристалiчна структура ПВС є бiльш досконалою, нiж у вихiдному станi цього полiмеру, коли масова концентрацiя аморфного ПВП в сумiшах становить 10–50%. Це полiпшення кристалiчної структури ПВС супроводжується екстремальним зниженням температури плавлення його кристалiтiв в процесi зростання iнтенсивностi при формуваннi iнтерполiмерних комплексiв. By using the methods of wide angle x-ray scattering and differential scanning calorimetry, the blends of poly(vinyl alcohol) and polyvinylpyrrolidone are investigated. It is established that, at a content of 10–50% of amorphous polyvinylpyrrolidone in the blends, the crystal structure of poly(vinyl alcohol) becomes more perfect as compared with that of pure polymer. This improvement of the crystal structure of poly(vinyl alcohol) is accompanied by an extreme decrease of the melting temperature of the crystalline phase of this polymer due to an increase of the intensity of interpolymeric complexes.