Проблеми фінансування сфери соціального захисту населення в Україні - Бившев, Р.О.; Черненко, Л.С.; Петросян, Г.А.; Грибоєдова, І.В. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті досліджено проблеми і перспективи подальшого реформування та удосконалення фінансового забезпечення соціального захисту населення в Україні. Виявлено сучасні проблеми фінансування сфери соціального захисту населення в Україні та окреслено шляхи їх подолання. Здійснено аналіз видатків зведеного бюджету України на освіту у 2010-2018 роках. Виявлено, що найбільш вагомим джерелом фінансування закладів охорони здоров’я є кошти державного і місцевих бюджетів, тоді як кошти, отримані з інших джерел є лише додатковим фінансовим ресурсом. Тому головною формою фінансового забезпечення галузі охорони здоров’я є бюджетне фінансування. Визначено, що джерелом фінансування соціального забезпечення є бюджетні та позабюджетні джерела. Наведено види джерел фінансування соціального забезпечення. Доведено, що однією із вагомих перешкод на шляху ефективної реалізації в нашій країні соціальної політики є недостатній рівень її фінансового забезпечення у поєднанні з нераціональним плануванням, розподілом і неефективним використанням наявних фінансових ресурсів. Представлено динаміку розмірів основних державних соціальних стандартів України в 2014-2019 роках. Аналіз цих даних показав, що розмір мінімальної пенсії в Україні в рази менший за величину вартості мінімального споживчого кошика, який покладено в основу визначення рівня прожиткового мінімуму та, власне, й самого рівня прожиткового мінімуму. Такий дисбаланс свідчить про надзвичайно низький рівень соціального захисту населення країни. Запропоновано комплекс заходів для вирішення проблем фінансування сфери соціального захисту населення в Україні. Визначено основні напрями забезпечення якісного соціального захисту населення України. В статье исследованы проблемы и перспективы дальнейшего реформирования и усовершенствования финансового обеспечения социальной защиты населения в Украине. Выявлены современные проблемы финансирования сферы социальной защиты населения в Украине и очерчены пути их преодоления. Осуществлен анализ расходов сводного бюджета Украины на образование в 2010-2018 годах. Выявлено, что наиболее весомым источником финансирования учреждений здравоохранения являются средства государственного и местных бюджетов, тогда как средства, полученные из других источников, являются лишь дополнительным финансовым ресурсом. Поэтому главной формой финансового обеспечения сферы здравоохранения является бюджетное финансирование. Определено, что источником финансирования социального обеспечения является бюджетный и внебюджетный источники. Приведены виды источников финансирования социального обеспечения. Доказано, что одним из весомых препятствий на пути эффективной реализации в нашей стране социальной политики является недостаточный уровень ее финансового обеспечения в сочетании с нерациональным планированием, распределением и неэффективным использованием имеющихся финансовых ресурсов. Представлена динамика размеров основных государственных социальных стандартов Украины в 2014-2019 годах. Анализ этих данных показал, что размер минимальной пенсии в Украине в разы меньше величины стоимости минимальной потребительской корзины, которая положена в основу определения уровня прожиточного минимума и, собственно, и самого уровня прожиточного минимума. Такой дисбаланс свидетельствует о чрезвычайно низком уровне социальной защиты населения страны. Предложен комплекс мер по решению проблем финансирования сферы социальной защиты населения в Украине. Определены основные направления обеспечения качественной социальной защиты населения Украины. The article explores the problems and prospects of further reforming and improving financial support for social protection of the population in Ukraine. The modern problems of financing the sphere of social protection of the population in Ukraine are identified and ways to overcome them are outlined. The analysis of expenses of the consolidated budget of Ukraine for education in 2010-2018 is carried out. It has been revealed that the most significant source of financing for healthcare institutions is the funds of state and local budgets, while funds received from other sources are only an additional financial resource. Therefore, the main form of financial support for the health sector is budget financing. It is determined that the source of financing social security is the budget and extrabudgetary sources. The types of sources of financing social security are given. It is proved that one of the significant obstacles to the effective implementation of social policy in our country is the insufficient level of its financial support, combined with the irrational planning, distribution and inefficient use of available financial resources. The dynamics of the size of the main state social standards of Ukraine in 2014-2019 is presented. An analysis of the data showed that the size of the minimum pension in Ukraine is several times less than the value of the minimum consumer basket, which is the basis for determining the level of the living wage and, in fact, the level of the living wage.
Such an imbalance indicates an extremely low level of social protection of the country's population. A set of measures is proposed to solve the problems of financing the sphere of social protection of the population in Ukraine. The main directions of ensuring high-quality social protection of the population of Ukraine are determined.