Влияние количества ортофосфорной кислоты на развитие пористой структуры углей при химическом активировании кукурузных кочерыжек - Сыч, Н.В.; Стрелко, В.В.; Цыба, Н.Н.; Пузий, А.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Шляхом хiмiчної активацiї качанiв кукурудзи ортофосфорною кислотою синтезовано зразки активованого вугiлля. Дослiджено вплив коефiцiєнта просочування та температури карбонiзацiї на порувату структуру вугiлля. Встановлено оптимальнi параметри процесу активацiї, що дозволяють отримувати активоване вугiлля (АВ) з максимально високими характеристиками поруватої структури. Показано, що АВ має високу сорбцiйну здатнiсть по метиленовому блакитному (225 мг/г) та йоду (65%). Active carbons have been obtained by the phosphoric acid activation of corn cobs. The impact of the H3PO4 impregnation ratio and the carbonization temperature on a porous structure has been investigated. It has been shown that optimal preparation parameters are the impregnation ratio of 0.75 and the carbonization temperature of 400 °C that allow obtaining carbons with developed porous structure. Carbons obtained by H3PO4 activation of corn cobs show a high sorption capacity to methylene blue (225 mg/g) and iodine (65%).