Стратегічні напрями фінансування соціальних послуг в умовах децентралізації - Бившева, Л.О.; Кондратенко, О.О.; Самсоненко, Ю.А.; Харасайло, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті розглянуто стратегічні напрями фінансування соціальної сфери. Визначено, що результативність надання та фінансування соціальних послуг залежить від ефективності діяльності регіональних і місцевих органів влади та їхньої спроможності виконувати взяті на себе визначені повноваження й обов’язки в умовах децентралізації. Разом із тим процеси реформування соціальної політики здійснюються паралельно з процесом стратегічного вибору найбільш ефективної моделі розвитку системи соціального захисту, що призводить до втрат та зниження результативності діяльності системи. Проведено дослідження напрямів бюджетного фінансування соціальної сфери на державному рівні. Досліджено фінансовий механізм реалізації соціального захисту, який передбачає формування джерел фінансових ресурсів, що направляються на виконання відповідних програм і заходів, а також обґрунтований вибір методів, форм та важелів їх використання. Проаналізовано розвиток соціальних послуг в об’єднаних територіальних громадах України станом на 10.10.2019 року. Досліджено видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення у видатках зведеного бюджету та ВВП в Україні в аналізованому періоді. Аналіз стану наповнення місцевих бюджетів в умовах децентралізації в останні роки засвідчив зростання доходів місцевих бюджетів, що створило додаткові умови до збільшення фінансування соціальної сфери з місцевих бюджетів. Визначено, що основними стратегічними напрямами вдосконалення механізму фінансового забезпечення соціальної сфери в умовах децентралізації повинні стати: посилення відповідальності за нецільове використання коштів; оптимальне розмежування повноважень щодо здійснення видатків між органами влади всіх рівнів; залучення неурядових організацій до надання соціальних послуг із метою підвищення їх якості тощо. В статье рассмотрены стратегические направления финансирования социальной сферы. Определено, что результативность предоставления и финансирования социальных услуг зависит от эффективности деятельности региональных и местных органов власти и их способности выполнять взятые на себя определенные полномочия и обязательства в условиях децентрализации. Вместе с тем процессы реформирования социальной политики осуществляются параллельно с процессом стратегического выбора наиболее эффективной модели развития системы социальной защиты, которая приводит к потерям и снижению результативности деятельности системы. Проведено исследование направлений бюджетного финансирования социальной сферы на государственном уровне. Исследован финансовый механизм реализации социальной защиты, который предусматривает формирование источников финансовых ресурсов, которые направляются на выполнение соответствующих программ и мероприятий, а также обоснован выбор методов, форм и рычагов их использования. Проанализировано развитие социальных услуг в объединенных территориальных общинах Украины по состоянию на 10.10.2019 года. Исследованы расходы на социальную защиту и социальное обеспечение в расходах сводного бюджета и ВВП в Украине в анализируемом периоде. Анализ состояния наполнения местных бюджетов в условиях децентрализации в последние годы удостоверил рост доходов местных бюджетов, что создало дополнительные условия к увеличению финансирования социальной сферы из местных бюджетов. Определено, что основными стратегическими направлениями усовершенствования механизма финансового обеспечения социальной сферы в условиях децентрализации должны стать: усиление ответственности за нецелевое использование средств; оптимальное размежевание полномочий относительно осуществления расходов между органами власти всех уровней; привлечение неправительственных организаций к предоставлению социальных услуг с целью повышения их качества и т.д. The article considers the strategic directions of financing the social sphere. It is determined that the effectiveness of the provision and financing of social services depends on the effectiveness of regional and local authorities and their ability to fulfill certain powers and responsibilities in a decentralized environment. At the same time, the processes of social policy reform are carried out in parallel with the process of strategic choice of the most effective model of development of the social protection system, which leads to losses and reduced efficiency of the system. The research of directions of budgetary financing of social sphere at the state level is carried out. The financial mechanism of realization of social protection which provides formation of the sources of the financial resources directed on performance of the corresponding programs and actions, and also the substantiated choice of methods, forms and levers of their use is investigated. The development of social services in the united territorial communities of Ukraine as of October 10, 2019 is analyzed. Expenditures on social protection and social security in the expenditures of the consolidated budget and GDP in Ukraine in the analyzed period are studied. Analysis of the state of filling local budgets in the context of decentralization in recent years has shown an increase in local budget revenues, which has created additional conditions for increasing funding for the social sphere from local budgets. It is determined that the main strategic directions of improving the mechanism of financial support of the social sphere in the conditions of decentralization should be: strengthening the responsibility for misuse of funds; optimal delimitation of spending powers between authorities at all levels; involvement of non-governmental organizations in the provision of social services in order to improve their quality, etc.