Можливості застосування бізнес-моделей для управління діяльністю автотранспортного підприємства - Латишева, О.В.; Баранов, Р.Р.; Звєрєв, В.В.; Проніна, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
Метою статті є визначення можливостей удосконалення управління бізнес-процесами автотранспортного підприємства на підставі їх опису, регламентації та корегування завдяки використанню сучасного інструментарію моделювання бізнес-процесів в нотаціях «Integration Definition for Function Modeling – IDEF0» та «Architecture of Integrated Information Systems – ARIS». Актуальність досліджених у статті питань зумовлена необхідністю визначення існуючих проблем на підприємстві, таких як: дублювання завдань та повноважень, наявність зайвих операцій в діяльності підприємства. В статті запропоновано здійснити опис та регламентацію існуючих процесів завдяки побудови функ¬ціональної моделі (AS – IS) в нотації IDEF0 (Integration Definition for Function Modeling) методології SADT-діаграм. У статті представлено результат моделювання бізнес-процесів в методології функціонального моделювання, який дозволяє провести аналіз існуючого стану діяльності автотранспортного підприємства і провести процедуру оптимізації бізнес-процесів. Для вдосконалення бізнес-процесів у статті пропонується регламентувати бізнес-процеси підприємства за допомогою діаграм моделювання процесів, які можна застосовувати без особливих фінансових і трудових витрат і які дають найбільш зрозумілі для сприйняття, точні і якісні результати. В статті наведено приклад складання карт операцій підприємства та надано рекомендації щодо підвищення їх ефективності. Метою статті є визначення можливостей удосконалення управління бізнес-процесами автотранспортного підприємства на підставі їх опису, регламентації та корегування завдяки використанню сучасного інструментарію моделювання бізнес-процесів в нотаціях «Integration Definition for Function Modeling – IDEF0» та «Architecture of Integrated Information Systems – ARIS». Актуальність досліджених у статті питань зумовлена необхідністю визначення існуючих проблем на підприємстві, таких як: дублювання завдань та повноважень, наявність зайвих операцій в діяльності підприємства. В статті запропоновано здійснити опис та регламентацію існуючих процесів завдяки побудови функ¬ціональної моделі (AS – IS) в нотації IDEF0 (Integration Definition for Function Modeling) методології SADT-діаграм. У статті представлено результат моделювання бізнес-процесів в методології функціонального моделювання, який дозволяє провести аналіз існуючого стану діяльності автотранспортного підприємства і провести процедуру оптимізації бізнес-процесів. Для вдосконалення бізнес-процесів у статті пропонується регламентувати бізнес-процеси підприємства за допомогою діаграм моделювання процесів, які можна застосовувати без особливих фінансових і трудових витрат і які дають найбільш зрозумілі для сприйняття, точні і якісні результати. В статті наведено приклад складання карт операцій підприємства та надано рекомендації щодо підвищення їх ефективності. The aim of the article is determination of possibilities of improvement of management of transport enterprise business processes on the basis of their description, regulation due to the use of modern tool of design of business processes in notations of «Integration Definition for of Function Modeling - IDEF0» and «Architecture of Integrated Information Systems - ARIS». Actuality of investigational in the article questions is predefined by the necessity of determination of existent problems on an enterprise, such as duplication of tasks and plenary powers, to the presence of superfluous operations in activity of enterprise. In the article it is suggested to carry out description and regulation of existent processes due to constructions of functional model (AS – IS) at notation of IDEF0 (Integration Definition for of Function Modeling) of methodology of SADT-diagrams. In the article the result of design of business processes is presented in methodology of functional design, that allows to conduct the analysis of the existent state of activity of motor transport enterprise and conduct procedure of optimization of business processes. For perfection of business processes in the article it is suggested to regulate the business processes of enterprise by means of diagrams designs of processes, that can be applied without the special financial and labour charges and that give most clear for perception, exact and quality results. In the article an example of stowage of maps of operations of enterprise is made and recommendations are given in relation to the increase of their efficiency.