Ізотопний склад гафнію в цирконах, виділених з порід Томашгородського та Букинського комплексів - Шумлянський, Л.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Наведено результати дослiджень iзотопного складу гафнiю в цирконах, видiлених з порiд Букинського плутону (εHf = 0,8 ± 0,7), Томашгородської дайки (εHf = 2,0 ± 1,0), а також Каменського (εHf = 1,6 ± 1,3) й Прутiвського (εHf = 5,5 ± 0,8) масивiв, якi збiгаються в цiлому з висновками, отриманими при вивченнi Rb−Sr i Sm−Nd iзотопних систем. Iзотопний склад гафнiю в цирконах, видiлених з порiд Прутiвського й Каменського масивiв, а також з долеритiв Томашгородської дайки вказує на походження розплавiв за рахунок плавлення деплетованої мантiї. При цьому вихiднi розплави Каменського масиву та Томашгородської дайки зазнавали деякої контамiнацiї коровим матерiалом. Данi iзотопiї також свiдчать про вiдсутнiсть генетичних зв’язкiв мiж вихiдними розплавами Прутiвського й Каменського масивiв та Томашгородської дайки з одного боку, i Букинського плутону — з iншого. Results of investigation of the Hf isotopic composition in zircons separated from Buky massif (εHf = 0.8 ± 0.7), Tomashgorod dyke (εHf = 2.0 ± 1.0), Kamenka (εHf = 1.6 ± 1.3) and Prutivka (εHf = 5.5±0.8) massifs are reported. These results agree in general with those obtained by means of investigations of Rb−Sr and Sm−Nd isotopic systems, i. e.: the Hf isotopic composition in zircons separated from the Prutivka and Kamenka massifs and the Tomashgorod dyke evidences about their origin due to melting the depleted mantle. Initial melts of the Kamenka massif and the Tomashgorod dyke experience some contamination with crustal material. These results evidence about the absence of genetic links between the initial melts of the Prutivka and Kamenka massifs and the Tomashgorod dyke, on the one hand, and the Buky massif, on the other hand.