Роль степу в етнокультурній історії українців - Балушок, В.Г. (Хазарский альманах, 2011)
Етнічна взаємодія українців зі степовиками в середньовічно ранньомодерні часи зумовила масштабні трансформації в українській етнокультурі. Автор розглядає цю тезу на прикладах із зовсім різних сфер культури - політичної, соціонормативної та духовної. Означена взаємодія зумовила такі риси політичної культури українців як консенсусний і доволі хаотичний характер влади, «отаманщина» тощо; в соціонормативній культурі таким прикладом є високе суспільне становище жінки, а в духовній культурі - заміна в народні віруваннях, обрядах та усній творчості традиційного слов’янського образу берези на запозичений у тюрків образ тополі.