Касоги на юго-западной границе Хазарского каганата - Бубенок, О.Б. (Хазарский альманах, 2014)
Автор статьи поддерживает тех исследователей, которые связывают этноним касоги со смешанным тюрко-адыгским населением Северо-Западного Кавказа. Вполне возможно, что данный термин первоначально являлся самоназванием кочевого населения, вероятно тюркского происхождения, которое было внедрено хазарской администрацией в адыгскую среду в рамках стабилизационных мероприятий на юго-западной границе Хазарского каганата в VIII–IX вв. Автор статті підтримує тих дослідників, які пов’язують етнонім косоги зі змішаним тюрко-адизьким населенням Північно-Західного Кавказу. Цілком можливо, що даний термін спочатку був самоназвою кочового населення, ймовірно тюркського походження, яке було переселене х озарською адміністрацією в адизьке середовище в межах стабілізаційних заходів на південно-західному кордоні Хозарського каганату в VIII–IX ст. The author of this article supports those researchers who connect the ethnic name Kasogs with the mixed Turk-Adyg population of North-Western Caucasus. Quite possible, that this term originally was an inner ethnic name of nomadic population, probably turkic origin, which was inculcated by Khazar administration into a Adyg environment within the framework of stabilizing measures on the south-western border of the Khazar kaganate in VIII-IX centuries AD.