Влияние структурных изменений при легировании на устойчивость к мартенситному превращению В2 интерметаллидов на основе ZrCu - Фирстов, Г.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Проведено систематичне дослiдження сплавiв на основi цирконiй — мiдь iз застосуванням рентгенiвської дифрактометрiї, рентгенiвської фотоелектронної спектроскопiї, а також вимiрювань парамагнiтної сприйнятливостi для визначення змiн в електроннiй та кристалiчнiй структурах при легуваннi. Експериментально вимiрянi критичнi температури мартенситного перетворення порiвнювали з такими, що розрахованi, згiдно з напiвемпiричною моделлю. Обговорюються результати такого порiвняння. A systematic study is carried out by means of X-ray diffractometry, X-ray photoelectron spectroscopy and paramagnetic susceptibility measurements in order to determine crystal and electronic structure changes along with alloying additions for ZrCu-based alloys. The experimental martensitic transformation temperatures are compared with those calculated with the help of a semiempirical approach. The results of such a comparison are discussed.