К военно-политической истории Таврики Х в.: русско-византийский конфликт 935–941 гг. и так называемый «поход Песаха» - Науменко, В.Е. (Хазарский альманах, 2014)
В статье рассматриваются события военно-политического конфликта между Византией и Древнерусским государством на юге Восточной Европы, происходившего в период 935-941 гг. Древнерусская летопись сохранила описание похода князя Игоря на Константинополь в 941 г. и мирный договор 944 г., который подвел итоги военно-политического кризиса. Основным же источником для реконструкции предшествующего хода событий является Кембриджский документ, анонимная хазарская записка, составленная около 949 г. Из нее следует, что русско-византийской войне предшествует нападение русских наемников во главе с HLGW на владения хазар на Таманском полуострове и ответный поход хазарского полководца Песаха на византийские области в Крыму. Эти события датируются около 936-937 гг. У статті розглядаються події військово-політичного конфлікту між Візантією і двньоруською державою на півдні Східної Європи, що відбувався в період 935–941 рр. Давньоруський літопис зберіг опис походу князя Ігоря на Константинополь в 941 р. та мирний договір 944 р., що підвів підсумки військово-політичної кризи. Основним же джерелом для реконструкції попереднього ходу подій є Кембріджський документ, анонімна хозарська записка, складена близько 949 р. З неї витікає, що російсько-візантійській війні передує напад руських найманців на чолі з HLGW на володіння хозар на Таманському півострові та похід у відповідь хозарського полководця Песаха на візантійські області в Криму. Ці події датуються близько 936–937 рр. The article considers the event of military-political conflict between the Byzantine Empire and Old Russian state in the south part of Eastern Europe, which was in 935-941. Old Russian annals saved a description of the campaign of Prince Igor on Constantinople in 941, and the peace treaty 944, which summarized the results of political and military crisis. The main source for the reconstruction of the preceding events is the Cambridge document, anonymous khazar note, compiled about 949. From it follows the Russian-Byzantine war preceded the attack of Russian mercenaries headed by HLGW on the possession of the Khazar on the Taman peninsula and the return expedition of the Khazar headed Pesah on the Byzantine areas in the Crimea. These events took place about 936-937 years.