Перший харківський період наукової діяльності Андрія Ковалівського - Циганкова, Е.Г.; Василюк, О.Д. (Хазарский альманах, 2015)
В статті йдеться про перший харківський період роботи видатного українського арабіста Андрія Петровича Ковалівського (1895–1969). Насамперед, він відомий як науковець, який зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняного сходознавства. Хоча протягом життя вчений однаково плідно працював не тільки як орієнталіст, а й як україніст, особливо в перші роки своєї наукової діяльності. В статье исследуется первый период работы выдающегося украинского арабиста Андрея Петровича Ковалевского (1895–1969). Прежде всего, он известен как ученый, который сделал весомый вклад в развитие отечественного востоковедения. Хотя на протяжении своей жизни ученый одинаково плодотворно работал не только как востоковед, но и как украинист, особенно в первые годы своей научной деятельности. The article is dedicated to the first period of work of the distinguished Ukrainian Arabist Andriy Petrovych Kovalivsky (1895–1969). First of all, he is well-known as the scholar who made a weighty contribution to the development of domestic oriental studies. Though over the time of his life, especially in the first years of the scientific activity, the scholar equally fruitfully worked not only as Orientalist, but also as a specialist in Ukrainian studies.