Імена кипчаків у європейських джерелах - Пилипчук, Я.В. (Хазарский альманах, 2016)
Статтю присвячено дослідженню антропонімів кипчаків у європейських джерелах. Вперше були об’єднані матеріали слов’янських, європейських латиномовних, візантійських грекомовних та грузинських джерел. Найбільші массиви даних про імена кипчаків містяться в угорських латиномовних документах та руських слов’яномовних джерелах. Більшість імен мають надійні тюркські етимології і тільки для незначної частини імен неможливо знайти пояснення їхнього походження. Всупереч поширеному стереотипу, зміїна та драконяча символіка в кипчацькій антропонімії не була поширеною. Імена кипчаків також доволі часто характеризували певні якості чи особливості зовнішності людини. Також серед імен іноді зустрічалися титули. Деякі кипчацькі імена стали прототипом для героїв тюркських епосів. Статья посвящена антропонимам кыпчаков в европейских источниках. Впервые были объединены материалы славянских, европейских латиноязычных, византийских грекоязычных и грузинских источников. Наибольшие массивы данных об именах кыпчаков содержатся в венгерских латиноязычных документах и древнерусских славяноязычных летописях. Большинство имен имеют надежные тюркские этимологии, и только для незначительной части имен невозможно найти объяснение их происхождения. Вопреки распространенному стереотипу, змеиная и драконья символика в кыпчакской антропонимии не была распространена. Имена кыпчаков часто характеризировали определенные качества или особенности внешности. Также среди имен иногда встречались титулы. Некоторые кыпчакские имена вошли в тюркские эпосы. This paper is dedicated to the antroponims of the Kipchaks in the European sources. In this research the materials of Slavic, European Latin, Greekspeaking Byzantine and Georgian sources were united firstly. The largest massive of names of the Kipchaks contained in the Hungarian Latin documents and Old Rus’ chronicles. Most names have a reliable Turkic etymology and only a small part of the etymology of names can not be found. Snake and dragon symbolism was not distributed in Kipchak anthroponimy. The names of Kipchaks characterized the certain internalss or features of appearance usually. We can meat the titles among these names sometime as well. Some Kipchak names had entered in the Turkic epic tradition.