Залежність української економіки від промислового імпорту та передумови формування ефективної виробничої спеціалізації - Шовкун, І.А. (Економіка промисловості, 2020)
Актуальність теми дослідження зумовлена поглибленням деіндустріалізації української економіки та її імпортозалежності. Ключовою ознакою високої імпортозалежності є великий дефіцит балансу зовнішньої торгівлі товарами, що існує вже тривалий час.У статті розглянуто теоретичні засади дослідження імпортозалежності економіки, наведено огляд сучасних реалій політики імпортозаміщення, що застосовується в різних країнах. Основним джерелом інформації для дослідження служать статистичні дані таблиць «витрати-випуск». Рівень залежності української економіки від імпорту промислових товарів оцінено за напрямами його використання - у проміжному та кінцевому споживанні, у валовому нагромадженні основного капіталу. Розрахунки засвідчили, що вагому частину функцій з обслуговування споживчого та інвестиційного ринку виконують іноземні виробники, тоді як обробний сектор країни здебільшого зайнятий виробництвом проміжної продукції, яка залишається ще й основою його експорту (метали, сировинно-мінеральні продукти, деревина і вироби з неї, неорганічна хімія).У результаті аналізу рівня залежності від імпорту різних видів виробництва переробної промисловості встановлено, що на внутрішньому ринку товарів проміжного споживання віднедавна закріпилася абсолютна перевага імпорту, особливо продукції хімічної галузі, машинобудування, легкої промисловості.Обґрунтовано, що пріоритетними видами діяльності (у контексті ефективної виробничої спеціалізації) виступають ті, що мають високий рівень міжгалузевих виробничих зв’язків. Така роль підходить передусім машинобудуванню та хімічній промисловості. Іншою передумовою вдалого імпортозаміщення є диверсифікація експорту на основі модернізації виробництва в галузях переробної промисловості. Також необхідне створення інноваційних промислових кластерів мережевого типу, у яких виробничі компанії та дослідницькі організації об’єднані у спільному науково-виробничому процесі. Розвиток сировинної бази та видобутку корисних копалин з українських родовищ також сприятиме самозабезпеченню економіки та переходу до ефективної виробничої спеціалізації. Актуальность темы исследования обусловлена углублением деиндустриализации украинской экономики и ее импортозависимости. Ключевым признаком высокой импортозависимости служит большой дефицит баланса внешней торговли товарами, который существует уже длительное время.В статье рассматриваются теоретические основы исследования импортозависимости экономики, представлен обзор современных реалий политики импортозамещения, применяемой в разных странах.Основным источником информации для исследования являются статистические данные таблиц «затраты-выпуск». Уровень зависимости украинской экономики от импорта промышленных товаров оценен по направлениям его использования - в промежуточном и конечном потреблении, валовом накоплении основного капитала. Расчеты показали, что значительную часть функций по обслуживанию потребительского и инвестиционного рынка выполняют иностранные производители, тогда как обрабатывающий сектор страны в основном занят производством промежуточной продукции, которая остается еще иосновой его экспорта (металлы, сырьевые минеральные продукты, древесина и изделия из нее, неорганическая химия).В результате анализа уровня зависимости от импорта различных видов производства перерабатывающей промышленности установлено, что на внутреннем рынке товаров промежуточного потребления с недавних пор закрепилось абсолютное преимущество импорта, особенно продукции химической отрасли, машиностроения, легкой промышленности.Обосновано, что приоритетными видами деятельности (в контексте эффективной производственной специализации) выступают те, которые имеют высокий уровень межотраслевых производственных связей. Такая роль подходит прежде всего машиностроению и химической промышленности. Другой предпосылкой удачного импортозамещения служит диверсификация экспорта на основе модернизации производства в отраслях перерабатывающей промышленности. Также необходимо создание инновационных промышленных кластеров сетевого типа, в которых производственные компании и исследовательские организации объединены в совместном научно-производственном процессе. Развитие сырьевой базы и добычи полезных ископаемых из украинских месторождений также будет способствовать самообеспечению экономики и переходу к эффективной производственной специализации. The relevance of the research theme is conditioned by deepening of the Ukrainian economy deindustrialization and its import dependence. The key feature of high import dependence is the huge deficit in the balance of foreign merchandise trade, which has already existed for a long time.The article surveys the theoretical foundations of the study of economy import dependence. It also represents an overview of the current realities of import substitution policies applied in different countries.The main source of information for the study was the statistical data of the input-output tables. The level of dependence of the Ukrainian economy on import of industrial goods was estimated by the directions of its use - in intermediate and final consumption, gross accumulation of fixed capital. Calculations showed that a significant part of the functions in servicing of the consumer and investment market is performed by foreign manufacturers, whereas the country'smanufacturing sector is mainly engaged in the production of intermediate products, which also remains the basis of its export (metals, raw mineral products, inorganic chemistry, wood and wood products).An analysis of the level of dependence of various types of manufacturing in the processing industry on import showed that since recently the overwhelming advantage of import, especially products of the chemical industry, mechanical engineering, and light industry, has consolidated in the domestic market of intermediate goods.As the result of the research there been made conclusion that priority activities (in the context of effective production specialization) are those that have a high level of intersectoral production relations. This role is primarily suitable for mechanical engineering and chemical industry. Another prerequisite for successful import substitution is the diversification of export based on the modernization of production in the processing industries. It is also required to create innovative industrial clusters of the network type where production companies and research organizations are combined in a joint scientific and production process. The development of the raw material base and mining from Ukrainian deposits will also favor self-sufficiency of economy and transition to efficient production specialization.