Визначення раціонального обсягу вилучення корисних копалин із надр: маржинальний підхід - Гріньов, В.Г.; Хорольський, А.О. (Економіка промисловості, 2020)
Надра України наділені багатством у вигляді різноманітних родовищ корисних копалин, у тому числі стратегічних, але багато з наявних родовищ не освоєні належним чином. Одним із чинників такого становища є складність науково-технічної проблеми ефективної розробки цінних родовищ з екологічно шкідливим виробництвом, які розташовані фактично в центрі Європи.Об’єктом дослідження виступають класичні економічні прийоми та екологічні питання з урахуванням технологічних аспектів виробництва кінцевої продукції при розробці родовищ. Із використанням відомих критеріїв ефективності та методів оптимізації можна обґрунтувати простір проєктування - сферу, визначену всіма проєктними параметрами, які можуть забезпечити раціональне природокористування.Для здійснення досліджень і надання практичних рекомендацій щодо скорочення витрат на розробку родовищ корисних копалин, а також зниження негативного впливу на довкілля розроблено відповідне програмне забезпечення.Наведені підходи можуть бути застосовані при попередніх розрахунках раціонального обсягу виробництва конкретної продукції на стадії проєктування експлуатації нового родовища гірничодобувним підприємством, а також при виконанні аналізу його діяльності для визначення раціонального обсягу одиниць конкретної продукції за фактичною статистичною вибіркою показників експлуатації родовища. Крім того, комп'ютерна програма дозволяє за результатами розрахунків побудувати криву пропозиції цього підприємства в даних ринкових умовах для конкретного періоду часу.Дослідження технологічних аспектів формування раціонального рівня виробництва продукції свідчить, що він виступає основним технологічним параметром, від якого залежить ефективність вилучення корисної копалини з надр. Запропонований підхід дозволяє продемонструвати можливості ефективного освоєння запасів цінних родовищ, а також може бути застосований при створенні потужних якірних проєктів щодо нарощування власного мінерально-сировинного комплексу України. Це, у свою чергу, буде прикладом перетворення нових знань на конкретні прикладні розробки і технології.Для подальшого розвитку запропонованого підходу необхідно зосередити увагу на створенні технології оптимального проєктування природокористування із залученням сучасних інформаційних програм. Недра Украины наделены богатством в виде разнообразных месторождений полезных ископаемых, в том числе стратегических, но многие из имеющихся месторождений не освоены должным образом. Одним из факторов такого положения является сложность научно-технической проблемы эффективной разработки ценныхместорождений с экологически вредным производством, которые расположены фактически в центре Европы.Объектом исследования выступают классические экономические приемы и экологические вопросы с учетом технологических аспектов производства конечной продукции при разработке месторождений. С использованием известных критериев эффективности и методов оптимизации можно обосновать пространство проектирования - сферу, определенную всеми проектными параметрами, которые могут обеспечить рациональное природопользование.Для проведения исследований и представления практических рекомендаций по снижению расходов на разработку месторождений полезных ископаемых, а также уменьшению негативного влияния на окружающую среду разработано соответствующее программное обеспечение.Приведенные подходы могут быть применены при предварительных расчетах рационального объема производства конкретной продукции на стадии проектирования эксплуатации нового месторождения горнодобывающим предприятием, а также при осуществлении анализа его деятельности для определения рационального объема производства конкретной продукции по фактической статистической выборке показателей эксплуатации месторождения. Кроме того, компьютерная программа позволяет по результатам расчетов построить кривую предложения этого предприятия в данных рыночных условиях для конкретного периода времени.Исследование технологических аспектов формирования рационального уровня производства продукции показало, что он выступает основным технологическим параметром, от которого зависит эффективность извлечения полезного ископаемого из недр. Предложенный подход позволяет продемонстрировать возможности эффективного освоения запасов ценных месторождений, а также может быть применен при создании мощных якорных проектов по развитию собственного минерально-сырьевого комплекса Украины. Это, в свою очередь, будет примером трансформации новых знаний в конкретные прикладные разработки и технологии.Для дальнейшего развития предложенного подхода необходимо сосредоточить внимание на создании технологии оптимального проектирования природопользования с привлечением современных информационных программ. The bowels of our country are endowed with wealth in the form of various mineral deposits, including strategic ones, but none of these deposits has been properly developed even since times of independence. One of the factors of this situation is the lack of professional attitude to the complex scientific and technical problem of the effective development of valuable deposits with environmentally harmful production, which is located almost in the center of Europe.The purpose of the paper is to solve the problem of effective development of mineral deposits by determining the format of shaping the rational volume of the mineral wealth mining.The object of the study is the classic economic techniques and environmental issues, taking into account the technological aspects of the final product manufacturein the development of deposits. Based on this material, using well-known performance criteria and optimization methods, we can justify the design space - an area defined by all design parameters that can ensure rational nature management.In order to conduct research and to develop recommendations for reducing the cost of the mineral deposit developing, as well as for decreasing the negative impact on the environment, the appropriate software has been developed.The approaches presented in the study can be applied for preliminary calculations of the rational volume of the specific product production at the design stage of the operation of a new field by a mining enterprise.Thus, the research of the technological aspects of rational level of production formation shows that it serves as the main technological parameter which affects the efficiency of subsurface mining. The proposed approach may be used to demonstrate possibilities of the effective development of valuable mining resources and it also may be used for the creation of powerful anchor projects regarding the development of Ukraine’s own mineral resources sector. This, in turn, will be an example of transforming new knowledge in specific applied methods and technologies.For further development of the proposed approach, we should focus on the creation of the optimal environmental design technology involving modern information technology.