“Вне Полтавы не могу …” Топос міста у творчості Івана Котляревського - Сарапин, В.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
У статті йдеться про художню специфіку топосу Полтави у творчості Івана Котляревського, зокрема у “Пісні на новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну”, “малоросійській опері” “Наталка Полтавка” та епістолярії. Вказано, що місто постає як духовний простір українства, гармонізоване національне середовище, де проявляються ідеалізовані риси української ментальності. В статье говориться о художественной специфике топоса Полтавы в творчестве Ивана Котляревського, прежде всего “Песне на новый 1805 год господину нашому и батьку князю Алексію Борисовичу Куракину”, “малороссийской опере” “Наталка Полтавка” и эпистолярии. Указано, что город представляет собой духовное пространство, гармонизированную национальную среду, в которой проявляються идеализированные черты украинского менталитета. This article reveals fictional specific of the topos of Poltava in the works by Ivan Kotliarevskiy, in particular in “The song dedicated to our landlord and master Olexiy Borisovich Kurakin on the coming year 1805”, in the play “Natalka Poltavka” and in the epistol correspondence. It is stressed that the town of Poltava is described as a spiritual background for Ukrainians, harmonized and national surrounding, where idealistic features of Ukrainian mentality is vividly determined.