Зеркала в обрядах скифов - Фиалко, Е.Е. (Боспорские исследования, 2011)
Бронзовые зеркала занимали особое место в ритуальной практике скифов. Подтверждением этому служат два зеркала, найденные в кургане № 17 близ с. Нововасильевка (Николаевская обл.). Оба предмета положили в могилы намеренно поломанными. Так соотечественники пытались обезвредить покойников. Способ погребения покойников тоже свидетельствует о том, что их старались изолировать от окружающих. Вероятно, отправление неких культовых действий делало их исполнителей небезопасными для соплеменников. Зеркала считались магическими предметами, которые использовались в различных ритуалах. Видимо, особая роль отводилась этим предметам и в обряде обезвреживания покойников. Бронзові люстра займали особливе місце в ритуальній практиці скіфів. На підтвердження цього виступають два люстра, що були знайдені в кургані № 17 поблизу с. Нововасилівка (Миколаївська обл.). Обидва предмети поклали до могил навмисно поламаними. В такий спосіб співвітчизники намагались знешкодити небіжчиків. Спосіб поховання небіжчиків теж засвідчує, що їх намагались ізолювати від оточення. Ймовірно, відправлення певних культових дій робило їх виконавців небезпечними для співмешканців. Люстра вважались магічними предметами, які використовували в різноманітних ритуалах. Ймовірно, особлива роль їм відводилась й в ритуалі знешкодження покійників. Bronze mirrors occupied a special place in the ritual practice of the Scythians. Proof of this are two mirrors found in the barrow № 17 near the village Novovasil’evka (Nikolayev region). Both objects were put in the grave deliberately broken. Compatriots tried to render the dead harmless this way. Burial method suggests that there were attempts to isolate the dead from others. Probably, the performance of certain religious rites made the performers dangerous to fellow men. Mirrors were considered magical objects that were used in various rituals. Apparently, these items played a special role in the neutralization of the dead ceremony too.