К оценке римско-боспорских отношений в I-II вв. н.э. - Парфенов, В.Н. (Боспорские исследования, 2011)
Автор, анализируя данные нумизматики, эпиграфики, археологии, сведения античных авторов, приходит к выводу, что дружественные отношения Рима и Боспора после военного конфликта 40-х гг. I в. н.э. больше не нарушались. Гипотеза о проявлении Савроматом I сепаратистских тенденций фактами не подтверждается. Изображение на монетах боспорских царей I–II вв. регалий и почетных даров может служить индикатором военных и дипломатических успехов Боспора, поощряемых Римом. Автор, аналізуючи данні нумізматики, епіграфіки, археології, відомості античних авторів, приходить до висновку, що дружні відносини Риму і Боспору після військового конфлікту 40-х рр.. І ст.н.е. більш не порушувались. Гіпотеза про прояв Савроматом І сепаратистських тенденцій фактами не підтверджується. Зображення на монетах боспорських царів І-ІІ ст. регалій і почесних дарів може служити індикатором військових та дипломатичних успіхів Боспору, які заохочував Рим. The author, analyzing the data of numismatics, epigraphy, archaeology, the information of ancient authors, comes to the conclusion that friendship of Rome and the Bosporus after the military conflict of the 40s of the 1st century AD was indestructible. There are no facts proving the hypothesis of separation tendencies displayed by Savromates I. The images of regalia and honorable gifts on the coins of the Bosporan kings in the 1st-2nd centuries can serve as the indicators of military and diplomatic success of the Bosporus encouraged by Rome.