Еще раз к вопросу о возникновении пантикапейской чеканки - Терещенко, А.Е. (Боспорские исследования, 2012)
Статья посвящена критическому разбору работ последнего десятилетия, в которых затрагиваются вопросы начального периода пантикапейского монетного дела. Кроме того, в связи с общим исследованием проблемы появления монетной чеканки в колониях предлагается новая версия, объясняющая чрезвычайно раннее возникновение абдерской эмиссии, в развитии которой, кстати, обнаруживаются некоторые аналогии с пантикапейской чеканкой. В итоге, автор предполагает, что начало пантикапейской эмиссии, связанное с необходимостью оплаты труда мелких производителей товарного хлеба на Таманском полуострове, приходится на рубеж третьей-четвёртой четверти VI в. до н.э. Стаття присвячена критичному розбору робіт останнього десятиріччя, в яких зачіпаються питання початкового періоду пантікапейської монетної справи. Крім того, в зв’язку з загальним дослідженням проблеми появи монетного карбування у колоніях пропонується нова версія, яка пояснює надзвичайно раннє виникнення абдерської емісії, у розвитку якої, до речі, виявляються деякі аналогії з пантікапейським карбуванням. В підсумку, автор передбачає, що початок пантікапейської емісії, пов’язаний з необхідністю оплати праці дрібних виробників товарного хліба на Таманському півострові, приходить на межу третьої - четвертої чверті VI ст. до н.е. The article focuses on a critical analysis of works of the last decade, in which questions of the initial period of Panticapaeum coinage are affected. In addition, in connection with the general study of the problem of appearance of coinage in the colonies, a new version that explains extremely early emergence of Abdera emission, in the development of which, incidentally, some similarities with Panticapaeum coinage can be found, is proposed. In the end, the author suggests that the origin of Panticapaeum emission associated with the need to pay small producers of marketable grain in the Taman peninsula falls on the eve of the third or fourth quarters of the 6th century BC.