“Художник петербургский”: образы героев-творцов в “Петербургских повестях” Гоголя - Кравченко, О.А. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
В статті досліджено амбівалентність образі героїв-митців петербурзького циклу М.Гоголя. Доведено, що функція цих образів полягає в руйнації світу, або ж в зусиллі збереження його сакральних начал. Причетність художника до петербурзької міфологеми царя-ремісника визначає інфернальну спрямованість його творчості. В статье исследована амбивалентность образов героев-творцов петербургского цикла Н.Гоголя. Доказано, что функция этих образов состоит в разрушении мира, или же в усилии сохранения его сакральных начал. Причастность художника петербургской мифологеме царя-ремесленника определяет инфернальную направленность его творчества. The article has analyzed ambivalent essence of the images of heroes-creators of Gogol’s Petersburg circle. It has been proved that function of these images is destruction the world o an effort to preserve it’s sacral principles. Artist’s belonging to Petersburg’ mythologema of tsar-artisan defines infernal direction of his creativity.