Березань в археологических исследованиях Э.Р. фон Штерна - Кузьмищев А.Г. (Боспорские исследования, 2012)
Среди ярких личностей, которые стояли у истоков становления и развития отечественного антиковедения был талантливый ученый-филолог, историк и археолог конца XIX - начала XX ст. Эрнест Романович фон Штерн (1859-1924 гг.). Наиболее значимыми в научной биографии Э.Р. Штерна как археолога стали проведенные им в 1904-1909, 1913 гг. раскопки древнегреческого поселения на о-ве Березань. В статье рассматриваются основные этапы его археологической деятельности на этом острове, начиная с 1900 года, когда состоялось ознакомление Э.Р. Штерна с Березанской коллекцией Г.Л. Скадовского, в результате чего Э.Р. Штерн первым пришел к выводу о том, что на о.Березань находилось древнейшее в Северном Причерноморье античное поселение, и заканчивая его последним полевым сезоном на острове Березань в 1913 году. Серед яскравих постатей, які стояли у витоків становлення ї розвитку вітчизняного антикознавства був талановитий учений-філолог, історик і археолог кінця XIX - початку XX ст. Ернест Романович фон Штерн (1859-1924 рр.). Найбільш важливими в науковій біографії Е.Р. Штерна як археолога стали проведені їм у 1904-1909, 1913 рр. розкопки давньогрецького поселення на о-ві Березань. У статті розглядуються основні етапи його археологічної діяльності на цьому острові, починаючи з 1900 року, коли відбулося ознайомлення Е.Р. Штерна з Березанськой колекцією Г.Л. Скадовського, внаслідок чого Е.Р. Штерн першим серед дослідників прийшов до висновку про те, що на Березані знаходилося найбільш давнє в Північному Причорномор’ї античне поселення, і закінчуючи його останнім польовим сезоном на острові Березань в 1913 році. Among outstanding personalities, who stood at the origins of the formation and development of the national studying of antiquity there was a scholar – a philologist, a historian, and an archaeologist of the late 19th early 20th century, Ernest R. von Stern (1859-1924). Excavation of an ancient Greek settlement on the island Berezan conducted in 1904-1909, 1913 became most significant in scientific biography of E.R. von Stern. Main stages of his archaeological activity on the island since 1900, when E.R. Stern’s familiarization with Berezan collection of G.L. Skadovsky took place, resulting in Stern’s conclusion that the oldest ancient settlement in the northern Black Sea region had been on the island Berezan, and ending with his last field season on the island Berezan in 1913, are discussed in this article.