О разведках и раскопках Д.Л. Талиса на Керченском полуострове в 1960 г. - Пономарев, Л.Ю. (Боспорские исследования, 2012)
В статье опубликованы основные результаты разведок и раскопок Д. Л. Талиса на Керченском полуострове в 1960 г. За сравнительно короткий период в центральной, северо-западной и юго-западной частях полуострова им было открыто свыше 30 поселений от эпохи бронзы до позднего средневековья. Большая часть оказалась многослойными памятниками, в том числе 28 поселений с материалом IV–III вв. до н.э., 23 поселения с материалом VIII – первой половины X вв., 8 поселений с материалом I–III вв. н.э., 6 поселений с материалом эпохи бронзы и 2 поселения с позднесредневековым материалом. Однако, лишь немногие из них, преимущественно античные памятники, были своевременно введены в научный оборот и нанесены на археологическую карту. В статті опубліковані основні результати розвідок та розкопів Д.Л. Таліса на Керченському півострові у 1960 р. За порівняно короткий період у центральній, північно-західній та південно-західній частинах півострова їм було відкрито більш ніж 30 поселень від епохи бронзи до пізнього середньовіччя. Більша частина виявилися багатошаровими пам’ятками, в тому числі 28 поселень з матеріалом IV-III ст. до н.е.,23 поселення з матеріалом VIII - першої половини Х ст., 8 поселень з матеріалом І-ІІІ ст. до н.е., 6 поселень з матеріалом епохи бронзи та 2 поселення з пізньосередньовічним матеріалом. Однак, лише деякі з них, переважно античні пам’ятки, були своєчасно введені у науковий обіг та нанесені на археологічну карту. Main results of exploration and excavation of D.L. Talis on the Kerch Peninsula in 1960 are published in the article. More than thirty settlements from the Bronze Age to the late Middle Ages were discovered by him in the central, north-western, and southwestern parts of the peninsula in a relatively short period. Most of the sites were multilayered, including twenty eight settlements with the material dated back to the 4th- 3rd cc. BC, twenty three settlements with the material of the 8th- the first half of the 10th century, eight settlements with the material dated to the 1st - the 3rd cc. AD, six settlements with the material of the Bronze Age, and two settlements with the material of the late Middle Ages. However, few of them, mostly ancient sites, were promptly put into scientific circulation and marked on the archaeological map.