Mor Wałerija Szewczuka jako przykład uniwersalizacji świata przedstawionego - Zambrzycka, M. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
Tekst niniejszy jest próbą analizy powieści Walerija Szewczuka Mor w kontekście zasady uniwersalizacji świata przedstawionego. Wpisanie indywidualnych losów bohaterów powieści Mor w ponadjednostkowy kontekst symboliczny, oraz przedstawienie powieściowej rzeczywistości w kategoriach uniwersalnych, właściwych dla przypowieści i moralitetu, sprawia, iż utwór Walerija Szewczuka można interpretować w kategoriach przypowieści o duchowym odrodzeniu człowieka. Метою статті є аналіз роману Валерія Шевчука Мор у рамках принципу зображення універсальної картини світу, як літературного засобу притаманного притчі. Вписання історії героїв роману у понадіндивідуальний, символічний контекст дозволяє розуміти твір Шевчука як притчу про моральне і дужове відродження людини. Целью статьи является анализ романа Валерия Шевчука Мор в рамках принципа изображения универсальной картины мира, как литературного метода, присущего притче. Вписывание истории героев романа в сверхиндивидуальный, символический контекст позволяет понимать произведение Шевчука как притчу о моральном и духовном возрождении человека. Subject of this article is analysis the novel of Valeryy Shevchuk Мор in context of conception of allegorical symbolism in world created in literary work. Purpose of this article is to view the method how the literary work can be read in as a parable about spiritual and moral revival of human being.