Античний текст в ліричному романі Ф. Гельдерліна “Гіперіон” - Табакова, Г.І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
Стаття присвячена аналізу досі малодослідженого в українському літературознавстві ліричного роману “Гіперіон або Відлюдник у Греції” німецького письменника межі XVIII-ХІХ ст. Фрідріха Гельдерліна (1770-1843). Основна увага автора звернена на засоби вираження античного тексту в романі, їх роль в структурі та ідеї твору. Подається огляд історико-літературних праць, присвячених особистості й творчості письменника. Статья посвящена анализу до сих пор малоисследованного в украинском литературоведении лирического романа “Гиперион или Отшельник в Греции” немецкого писателя рубежа XVІІІ-ХІХ вв. Фридриха Гельдерліна (1770-1843). Основное внимание автора обращено на средства выражения античного текста в романе, их роль в структуре и идее произведения. Подается обзор историко-литературных работ, посвященных личности и творчеству писателя. Article is devoted the analysis of the lyrical novel “The Hyperion or The Eremite in Greece” by the German writer of a boundary XVІІІ-ХІХ centuries Friedrich Hölderlin (1770-1843). The creativity of Hölderlin is a little-investigated in the Ukrainian literary criticism till now. The basic attention of the author is turned on means of expression of the antique text in the novel, their role in structure and idea of this work of literature. The review of the historico-literary works devoted to the person and creativity of the writer is given.