Образ міста у міфосистемі Валерія Шевчука (на прикладі роману “Стежка в траві. Житомирська сага)” - Соколова, А.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
У статті досліджується специфіка міфосистеми Валерія Шевчука. Визначаються естетичні функції домінуючої в художньому світі прозаїка міфологеми міста. У міфопросторі прозопису Валерія Шевчука, виокремлюються основні просторові концепти, ідентичні національним образам: місто (його околиці), будинок, дорога (стежка); спостерігається зміщення семіотичних акцентів. Вивчається широкий спектр образних модифікацій локусу “міста” у романі. В статье исследуется специфика мифосистеми Валерия Шевчука. Определяются эстетичные функции доминирующей в художественном мире прозаика мифологемы города. У мифопространстве письма Валерия Шевчука, выделяются основные пространственные концепты, идентичные национальным образам: город (его околицы), дом, дорога (тропинка); наблюдается смещение семиотических акцентов. Изучается широкий спектр образных модификаций локуса “города” в романе. This article describes specific features of Valeriy Shevchuk’s mithosystem. Author determines aesthetic functions of the mythologeme “City” that predominate in the world of fiction of prosaist. Valeriy Shevchuk studіе the wide spector of characters, modifications the locus of the concept “City” in the creative practice of the writer.