Українська дияволіада: етимологізаційний аспект - Дємєхіна, Д.Б. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
Стаття присвячена проблемі використання української демонології на сторінках літературних творів як засобу прояву агресії. На прикладі аналізу творів О. Стороженка, С. Руданського, Т. Осьмачки, В. Барки, Ю. Андруховича проаналізовано етимологічний аспект образу диявола в літературі, осмислення його не тільки як деструктивного засобу для прояву літературної агресії, але і як позитивного начала, психологічного засобу звільнення від стресу та психопатичних комплексів. Статья посвящена рассмотрению использования украинской демонологии на страницах литературных произведений как средства проявления агрессии. На примере анализа произведений О. Стороженко, С. Руданского, Т. Осьмачки, В. Барки, Ю. Андруховича проанализировано этимологический аспект образа дьявола в литературе, осмысление его не только как деструктивное средство для проявления литературной агрессии, но и как позитивное начало, психологическое средство освобождения от стресса и психопатических комплексов. The article is dedicated to consideration of the usage of Ukrainian demonology in literary works as a means of aggressive expression. On the pattern of the analysis of O.Storoghtnko, S.Rudanskiy, T.Osmachka, V.Barka, Y.Andruhovich’s works an attempt of image etymology of the devil in literature was made. He was comprehended not only expression but also as a positive beginning, psychological means to free from stress and psychopathic complexes.