Архетип міста у ліриці В. Вітмена та Б.-І. Антонича - Дуброва, О.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
У статті праналізована архетипіка творів В. Вітмена та Б.-І. Антонича, у центрі якої – архетип Міста. Розглянуто історичні функції архетипу, що знаходиться у бінарній опозиції Космос – Хаос і має різноманітне симслове навантаження, при цьому залишаючись головним ціннісним критерієм їх творчості. В статье рассмотрен архетипный пласт лирики У. Уитмена и Б.-И. Антоныча, в центре которого – архетип Города. Проанализированы исторические функции архетипа, находящегося в бинарной оппозиции Космос-Хаос, имеющего различную смысловую нагрузку, но при этом являющегося главным ценностным критерием их творчества. In the article the archetypical layer of W. Whitman’s and B.-I. Antonych’s lyrical poetry is considered, in the center of which is the archetype of City. The historical functions of archetype, being in binary opposition Space-Chaos, are analysed, having the different semantic meaning, but being the main valued criterion of their creation.