Броунівський рух у гільбертовому просторі з напівпрозорою мембраною на гіперплощині - Зайцева, Л.Л. (Український математичний журнал, 2001)
У сепарабельному гільбертовому просторі побудовано неперервний процес Маркова, який скрізь у просторі, крім гіперплощини S, ортогональної до заданого орта ν, веде себе як однорідний гауссівський процес із заданим кореляційним оператором tB, де В — ядерний невироджений оператор. Коли процес потрапляє на гіперплощину, він отримує нескінченний за модулем імпульс у напрямку A такому, що |(A,ν)|≤(Bν,ν). Знайдено стохастичне диференціальне рівняння, розв'язками якого є траєкторії побудованого процесу. In a separable Hilbert space, we construct a continuous Markov process whose behavior coincides everywhere, except for a hyperplane S orthogonal to a given unit vector ν, with the behavior of a homogeneous Gaussian process with a given correlation operator tB, where B is a nonsingular nuclear operator. As the process hits the hyperplane, it receives an impulse infinite in modulus in the direction A such that |(A, ν)| ≤ (Bν, ν).We obtain a stochastic differential equation whose solutions are trajectories of the process constructed.